Mijn lijst met blogs

zaterdag 8 oktober 2011

228

Een nagebouwde waterput met molentje, in rood-wit-blauw, en grote borden met daarop een hart en 'I love Jaanchi's' verraden dat je op de noordelijkste plaats op Curacao gearriveerd bent: Westpunt. De reisgids was zo lovend over het restaurantje van Jaanchi's, dat we het wel moesten bezoeken voor de lunch. De gids 'zei' weinig over de kwaliteit van de gerechten, maar wel over de entourage en de eigenaar. Een citaat:
Bij Jaanchi's restaurant in Westpunt is naast het lekker Antilliaanse kriyo eten het suikerdiefje de grootste attractie. Op het terras krijgen deze kleine vrolijke vogeltjes elke dag suiker van de eigenaar. Terwijl je binnen aan de garnalen, vis of misschien wel leguaan zit, hoor je van buiten het gekwetter van de vogeltjes. Eigenaar Jan Christiaan, beter bekend als Jaanchi, is een vriendelijke verschijning die zichzelf de sprekende menukaart noemt en dus alle gerechten moeiteloos opsomt. Hij vertelt wat de specialiteiten van de dag zijn, vaak de vis die 's ochtends door de vissers van Westpunt is gevangen. Soms beeldt hij het menu met handen en voeten uit, wat nogal hilarisch is. Hij besluit zijn opsomming van de menukaart altijd met de toevoeging "En een flinke scheut vitamine L... van liefde".

Jaanchi is inderdaad geweldig... maar ook bijzonder slim!
Bij binnenkomst brengt een dame het gezelschap naar een tafeltje en zij neemt de bestelling voor de drankjes op. Vervolgens is het wachten op Jaanchi, die met pen en papier en een grote schelp aan het tafeltje komt zitten. Zijn eerste opmerking: "Euh, hebben wij elkaar niet eerder gezien?" De meeste mensen zullen 'nee'  schudden en dan zegt hij dat het dan vast in een droom moet zijn geweest! Maar dan weet hij dus wel, welk verhaaltje hij kan gaan vertellen: het hele toneelstukje opvoeren, of een aangepast stuk 'voor gevorderden'. Wij waren nieuw, dus wij kregen het hele verhaal zoals we dat in het boekje hadden gelezen en waarbij we de schelp aan het oor moesten leggen om even de zee te kunnen horen. Erg geestig.
Bij het maken van de menukeuze werden we door Jaanchi door een fictief schema geleid: vis of vlees, vervolgens de keus uit misschien maar twee gerechten, en elk gepaneerd en ongepaneerd. Wie bij vlees nog niet heeft gekozen voor leguaan wordt aangeraden dit toch echt even te proeven... Mijn lief dus ook... Wie niet heel snel de keus tussen rijst of aardappelen maakt, krijgt van beide gewoon een beetje!

Na afloop van het bezoek van Jaanchi aan tafel werd nogmaals herhaald dat elk gerecht afgemaakt wordt met vitamine L en kriebelde Jaanchi ons nog weer even over de arm. Vervolgens was het aan 'de dames' om de gerechten te serveren in metalen borden met vakjes. Finished? Het nagerecht werd vervolgens ongevraagd geserveerd, of het er nog 'in' paste of niet. Het eten was goed, maar niet wereldschokkend lekker.

Vrouwelijke gasten krijgen bij Jaanchi's bij vertrek een portemonneetje met daarop de spreuk die door het hele dorp hangt: 'I love Jaanchi's' met een hart erbij. Zo worden alle vrouwelijke gasten ook nog eens ingezet voor de promotie van het bijzondere restaurant met markante eigenaar/gastheer. Een man die donders goed weet dat een beetje apart doen en apart zijn, mond-tot-mond-reclame en nieuwsgierige toeristen oplevert. Ik houd daar wel van, en doe dus graag mee: wie eens op CuraƧao verblijft moet echt even een keer lunchen tussen de kwetterende vogeltjes bij Jaanchi's in Westpunt! Goed eten, geweldig entertainment.

Over een prijs werd overigens nooit gesproken. We rekenden gewoon af bij het verlaten van Jaanchi's, en de prijs viel reuze mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten