Mijn lijst met blogs

zondag 4 september 2011

217

Eigenlijk had ik nog een veel grotere groep verwacht, aangezien er zaterdagochtend in het radioprogramma ‘op en út’ op de regionale zender nog aandacht aan was besteed. Maar circa 50 belangstellenden is natuurlijk ook al een mooi aantal.
De gids was voorbereid op een wat groter gezelschap want hij had een mobiele geluidsversterking bij zich: een microfoontje bij de mond, en een luidspreker op de buik. Prima voor elkaar!
De locatie van de rondleiding met gids: een begraafplaats. Dat klinkt misschien wat gek, maar dat was het niet… Het was namelijk de oude begraafplaats in Leeuwarden, en die is zeer bijzonder en is een bezoek waard:
- vanaf begin jaren ’70 worden er geen mensen meer begraven;
- het is eigenlijk een begraafpark, ontworpen door Roodbaard. Hij is ondermeer bekend door de Prinsentuin die ook door hem ontworpen is. De zerken staan op veldjes met ronde vormen waar schelpenpaden doorheen slingeren omzoomd door hoge bomen;
- de begraafplaats is al jarenlang vervallen en er is dan ook geprobeerd € 1 miljoen te winnen tijdens een televisieactie van de Bank Giro Loterij. Helaas was de begraafplaats geen winnaar. Maar inmiddels zijn twee van de vijf velden gerenoveerd en heeft het lijkhuisje een opknapbeurt gehad;
- de begraafplaats heeft een monumentenstatus.

Een aantal jaren geleden liep ik eens op zondag door het Rengerspark toen het hek aan de achterzijde van de begraafplaats open was. Ik liep de oude begraafplaats op en schrok van de aanblik: allemaal kapotte, scheefgezakte, vervallen graven…
Scheefgezakte zerken door de werking van de grond, boomwortels, mollen etc. kan ik dan nog begrijpen. Maar gestolen hekjes en weggenomen beeldjes en grafornamenten of kapotgeslagen zerken, dat begrijp ik niet.
Op een van de velden zat iemand op een krukje te tekenen, ik maakte foto’s en verder was er helemaal niemand. De verhalen achter de graven kwam ik niet te weten. Dus vanmiddag was ‘de kans’ om ietsje wijzer te worden.

Zo was er een familiegraf met keurig hek er omheen… en een lege plek én een zerk buiten het hek. Het verhaal gaat dat degene die buiten het hek ter aarde besteld is, in Groot Lankum had gezeten in Franeker. Met andere woorden, de familiegek was, maar dat is toch niet de reden geweest dat hij buiten het hekje ligt. Wat was namelijk het geval: toen de ‘gek’ stierf had zijn broer nog de huwbare leeftijd. Er vanuit gaande dat de broer nog zou trouwen werd een plek opengehouden voor de toekomstige vrouw. De ‘gekke broer’ moest alvast plaats voor haar maken op de begraafplaats. Maar er werd nooit een huwelijk gesloten, waardoor de gereserveerde plek leeg bleef.
Leuke ‘weetjes’. Trieste weetjes vooral ook.


Het was een mooie rondleiding. Ik hoop dat de gids – die dit voor de hobby zelf allemaal uitzoekt en af en toe vertelt – deze verhalen goed opschrijft, zodat ze bewaard blijven.

Weetje: je kunt niet meer begraven worden op de oude begraafplaats aan de Spanjaardslaan, maar wie nog over oude familierechten beschikt (familiegraf) kan nog wel uitgestrooid worden in dit begraafpark.

Weetje: de hekjes werden geplaatst omdat schapen het gras in het begraafpark kort hielden. Schapen die over de stenen liepen en hun uitwerpselen erop achterlieten vond men geen prettig idee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten