Mijn lijst met blogs

zaterdag 5 februari 2011

042

Gisterenochtend hoorde ik de zoveelste variant en dat was wat mij betreft de allerlaatste keer! Ik wil het niet meer horen!

Volgens mij was Geert W. de eerste die met een variant kwam. Maar die heeft dan ook een patent op  slecht gekozen benamingen. Ik verdenk die club er van dat ze heidagen hebben, waarbij de benen op tafel gaan en een persoon naast een flipover staat. En dan maar brainstormend en elkaar prikkelend, vooral héél ‘out of the box’ de meest kwetsende benamingen bedenken.


Anyway, in 2006 sprak hij over ‘een tsunami van islamisering’. Daarna volgde onder andere in de media:
- een tsunami aan echtscheidingen
- een tsunami aan liquiditeiten
- een Republikeinse tsunami aan overwinningen in het Congres
- een tsunami aan faillissementen
- een tsunami aan parlementaire vragen
- een tsunami aan beleggingsklachten
- een tsunami aan nieuwe studenten in Rotterdam
- een tsunami aan feiten
- een tsunami aan nepartikelen
- “We hebben de tsunami aan kinderen overleefd”
- een ware tsunami van urine
- een tsunami aan grote en kleine weetjes
- een tsunami aan theateramusement
- de tsunami aan overvallen
- de tsunami aan babi pangang en bami goreng is ten einde
- een ware tsunami aan productintroducties
- een tsunami aan tegenacties
- een tsunami aan 3DS-isatie (geen idee wat hiermee bedoeld wordt!)
- een tsunami van Polen

En dan gisterochtend in het NOS Journaal: “Het aantal veel te dikke mensen is sinds 1980 wereldwijd bijna verdubbeld. Onderzoekers spreken over een tsunami van obesitas”.

Hoe vaker ik het woord tsunami hoor in een heel andere betekenis dan een grote zeegolf veroorzaakt door een aardbeving, een aardverschuiving of een meteorietinslag, hoe kleiner de impact van het woord wordt. Door het gebruik van het woord tsunami in de meest vreemde samenstellingen, waarbij men wil aangeven dat er sprake is van ‘een enorme toename’ of ‘een enorme hoeveelheid’, hoe meer het woord aan een devaluatie onderhevig blijkt te zijn.

We zouden door al die flauwekul-tsunami’s bijna vergeten wat dé tsunami ook alweer inhield: 237.000 doden in Indonesië, 38.000 doden op Sri Lanka, 16.000 doden in India, 5395 doden in Thailand, tussen de 400 en 600 doden in Myanmar, 82 doden op de Maladiven, naar schatting 600 doden in Maleisië, er zouden honderden mensen die voor de kust van Somalië in een boten zaten zijn omgekomen…  En daar mogen we dan nog vele gewonden en een enorme materiële schade bij optellen. En dat niet in een tijdsspanne van een aantal (tientallen) jaren maar in een paar minuten!

Ik snap heus wel dat het aantal mensen met dermate veel overgewicht dat het een levensbedreigende vorm aanneemt, groter en groter wordt. Ik snap heus wel dat onderzoekers, specialisten, voedingsdeskundigen en wetenschappers de ernst daarvan willen onderstrepen.

Maar alsjeblieft… gebruik bij het uitdrukken van een grote hoeveelheid of een grote toename uit respect voor de slachtoffers het woord tsunami niet meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten