Mijn lijst met blogs

dinsdag 28 juni 2011

153

Tijdens de vakantie ging het schrijven gewoon door, alleen dan op de old school manier met pen en papier. De blogs 146 tot en met 160 (-152) zijn dan ook later overgetikt als ‘vakantieblogs’

21 juni 2011 (1)
Wanneer Joan Miró, Ernst Fuchs, Arik Brauer, Pablo Picasso, Anthony Burgess, Jakov Lind, Robert Graves, Mati Klarwein, Ulrich Leman, Anaïs Nin, Paul Theraux, Albert Vigoleis Thelen, Djuna Barnes, Eric Clapton en Mike Oldfield er neerstreken om geïnspireerd te worden en te werken, moet het wel een heel bijzonder dorpje zijn: Deià aan de westkust van Mallorca.
De reis er naartoe, langs de kust en kronkelend door de uitlopers van de  bergen van de Serra de Tramuntana, is al de moeite waard het kunstenaarsdorp te bezoeken. Ter plaatse zijn er meer die een reisgids hebben waarin Deià als zeer bijzonder wordt beschreven: ieder hoekje waar een auto geparkeerd kan staan, staat ook daadwerkelijk blik, de ‘geaircode’ bussen rijden af en aan en voor het eerst zien we betaald parkeren op het eiland!
Afgezien van de souvenirwinkeltjes en de kledingzaakjes is het ook wonderschoon in zijn eenvoud: smalle straatjes die bergop pittig zijn en bergaf gevaarlijk snelheidversnellend, geel opgetrokken huizen met rode pannendaken en vanuit ieder huis door de plaatsing op de helling van de berg: vrij uitzicht. Bomen en paarse bloemen maken het pittoreske geheel compleet.

Van enige ‘overblijfselen’ van een artistiek ‘bedevaartsoord’ is geen sprake: geen galeries, geen bijzondere muurschilderingen, geen beeldentuin, geen museumpje, geen originele manuscripten om te bewonderen, geen muziekcafé of muzikanten op de straathoek. Slechts eerdergenoemde kleding- en souvenirzaakjes. En restaurants! Heerlijke siëstalunch gehad!         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten